De centrale ondernemingsraad van KPN wil dat het kabinet en de Tweede Kamer hun invloed gebruiken om de overname van het telecomconcern door América Móvil te voorkomen.

Dat liet de raad donderdag weten in een open brief aan de politici.

De ondernemingsraad (or) vreest dat de overname van KPN door het Mexicaanse bedrijf de continuïteit en de kwaliteit van de dienstverlening van KPN en de werkgelegenheid bij het bedrijf in gevaar brengt.

Het Mexicaanse telecombedrijf van miljardair Carlos Slim heeft bijna 30 procent van KPN in handen en wil de overige aandelen ook kopen voor 2,40 per stuk.

De centrale ondernemingsraad van KPN wil al haar invloed gebruiken om de overname te voorkomen en roept het kabinet en de Tweede Kamer ,,nadrukkelijk” op daarbij met beschermende wetgeving te helpen.

De or vreest vooral dat América Móvil na de overname afspraken die nu worden gemaakt over het handhaven van de kwaliteit van KPN, snel zal laten vallen.

Gesprek Kamp met América Móvil

Minister Henk Kamp van Economische Zaken stelde woensdag dat hij een ,,nuttig gesprek'' had met Daniel Hajj, topman van het Mexicaanse América Móvil, over de overname van KPN.

,,Er is informatie uitgewisseld en de contacten worden voortgezet'', aldus de woordvoerder van Kamp. Verdere informatie wilde hij niet kwijt omdat het over vertrouwelijke informatie gaat. Het gesprek vond plaats op verzoek van Hajj.

América Móvil is niet van plan het huidige beleid van de KPN-directie op het gebied van werkgelegenheid en investeringen te veranderen na de overname van het telecombedrijf, aldus Joost van Herpen, bestuurder bij Abvakabo FNV, woensdag.

"Ze zijn er klip en klaar over: ze gaan niets veranderen aan het huidige investeringsprogramma en gaan verder op de uitgezette lijnen van de huidige raad van bestuur. Dat geeft enige zekerheid'', aldus Van Herpen.

De FNV-bestuurder denkt dat het effect van de overname pas over een aantal jaren zichtbaar zal worden. ,,Zodra de bestaande plannen zijn uitgewerkt, zal er wel een Mexicaans sausje overheen gaan.'' Volgens Van Herpen zien de Mexicanen KPN als ,,een springplank om verder te groeien'' in Europa.

Vakbonden gerust over KPN

Bestuurder Hans de Jong van vakbond De Unie zei na afloop van het gesprek enigszins gerustgesteld te zijn door de toezegging dat de Mexicanen voor de lange termijn in KPN zitten. ,,Daarmee is voor een deel de angst weggenomen dat KPN na het verwerven van de aandelen door América Móvil zal worden uitverkocht en opgesplitst.''

De overname zou volgens hem een brug kunnen slaan naar ,,een sterker KPN'' in Europa. De Jong: ,,In deze moeilijke tijden zou dit voor het personeel de hoogst haalbare zekerheid kunnen bieden als het gaat om werkgelegenheid en toekomstige groei van de kenniseconomie in Nederland''.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl